"Respectful dialogue, in the interest of searching for more complete truth, is considerably more productive than arguing for the purity of position." - Gerard Vanderhaar

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πάτρα: «Οικογένεια και κοινωνία – Νέες στρατηγικές για την δικαιοσύνη ανηλίκων» | Patras Events

Πηγή: Patras Events:



Ημ. Δημοσίευσης 20/11/2014



Εκδήλωση διοργάνωσε η European Regional Framework for Co operation σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάτρας

Αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό στο θέμα της δικαιοσύνης των ανηλίκων που θέτει στο επίκεντρο των παρεμβάσεων την οικογένεια έδωσε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οικογένειες και Κοινωνία: Νέες στρατηγικές για τη Δικαιοσύνη Ανηλίκων», που διοργάνωσε η European Regional Framework for Co operation (E.R.F.C. www.erfc.gr) σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Πάτρας και την παρακολούθησαν ενδιαφερόμενοι από όλους τους εμπλεκόμενους με το θέμα εμπειρογνώμονες (δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λ.π).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου FINE (Families in Net – Οικογένειες στο Δίκτυο) που αποσκοπεί κυρίως στην υποστήριξη των επαγγελματιών για την απόκτηση και τη χρήση γνώσεων, δεξιοτήτων και προσόντων που θα διευκολύνουν την προσωπική εξέλιξη και την ικανότητά τους να εργάζονται με τις οικογένειες ανήλικων παραβατών. Το έργο FINE παρουσιάστηκε από την κ. Μαρία Αδαμοπούλου, Υπεύθυνη του έργου FINE από την πλευρά του Έλληνα εταίρου ERFC.
Στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών κ. Αθανάσιος Ζούπας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξειδικευμένης μεταχείρισης και ειδικής προσέγγισης που έχει ο ανήλικος παραβάτης ενώ τόνισε ότι οι επιστημονικές μελέτες στην χώρα μας αλλά και διεθνώς έχουν αποδείξει ότι ο ποινικός σωφρονισμός ανηλίκων, είναι ελάχιστα αποτελεσματικός ως προς τη μετέπειτα συμμόρφωσή τους, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ιδιαίτερα υψηλή υποτροπή των νέων, στους οποίους επιβάλλεται εγκλεισμός σε σωφρονιστικό κατάστημα, που ανέρχεται μέχρι και 80%.
Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στοίχημα μιας πολιτισμένης κοινωνίαςείναι να έχει αναπτύξει τέτοιους μηχανισμούς, ώστε όταν συγκρουστεί ο ανήλικος με την έννομη τάξη και έρθει αντιμέτωπος με το σύστημα της Δικαιοσύνης, να μην αποτελέσει για αυτόν μία τραυματική εμπειρία, η οποία θα στιγματίσει την υπόλοιπη ζωή του αλλά θα είναι μία ευκαιρία, προκειμένου και ο ίδιος να μεταλλαχτεί από παραβάτη σε υπέρμαχο της νομιμότητας και του κράτους δικαίου».
Παρουσιάστηκε επίσης το Μοντέλο των οικογενειακών συμβουλίων Badaracco που γεννήθηκε στην Αργεντινή περίπου το '90, από τον Jorge G. Badaracco, ψυχίατρο και ψυχαναλυτή, και ενώνει στην ίδια διάταξη ομάδας : τους ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ, τις ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ και τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ. Σύμφωνα με τα μοντέλο Badaracco κεντρικός άξονας είναι η επανορθωτική δικαιοσύνη και όχι η τιμωρητική δικαιοσύνη ενώ η βασική φιλοσοφία του είναι η ενδυνάμωση της οικογένειας ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές παραβατικές συμπεριφορές. Το μοντέλο αυτό παρουσιάστηκε από την κ. Χαρά Θεοδωρακοπούλου, Ψυχολόγο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Σωτήριο Ευστρατιάδη Επιμελητή Ανηλίκων Αθηνών, Διδάκτορα Ψυχολογίας, πρόσφατες ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την Δικαιοσύνη Ανηλίκων απαιτούν όλο και περισσότερο την εμπλοκή όλων των εμπλεκομένων στην φροντίδα του ανηλίκου και όλων των εκπαιδευτικών οργανισμών του παιδιού (σχολείο, οικογένεια, κλπ.) στο πλαίσιο του προγράμματος παρέμβασης για το παιδί. Ανέφερε επίσης το ενδιαφέρον που υπάρχει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του προγράμματος Badaracco σε όλη την Ελλάδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους ενδιαφερόμενους κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.familiesinnet.eu μέσω της οποίας μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν κύκλο μαθημάτων και να αποκτήσουν τίτλο σπουδών. Παρουσιάστηκε από τον κ. Ιωάννη Παπαγιαννόπουλο, IT Manager, ERFC.
Στο τέλος της ημερίδας τέθηκαν αναπτύχθηκε προβληματισμός για θέματα επιμόρφωσης δικαστών, στελέχωσης υπηρεσιών και χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από γονείς ανηλίκων παραβατών. Από την πλευρά του Έλληνα Εταίρου ERFC του έργου FINE συμμετείχε η κ. Αικατερίνη Σωτηροπούλου,μέλος του ΔΣ της ERFC που συντόνισε τη συζήτηση και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και το Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών για τη συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Analytics Alternative