"Respectful dialogue, in the interest of searching for more complete truth, is considerably more productive than arguing for the purity of position." - Gerard Vanderhaar

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Κύπρος< Διαμεσολάβηση: Στα 120 ευρώ το κόστος για δανειζόμενο | News

Αρχικός Σύνδεσμος | In Business News

Αντώνης Αντωνίου | 30 Απρίλιος 2014, 19:57

 

Στα 500 ευρώ θα ανέρχεται το συνολικό κόστος διορισμού διαμεσολαβητή για περιπτώσεις αναδιάρθρωσης δανείων που αφορούν την κύρια κατοικία.
Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το Υπουργικό, διευρύνονται οι αρμοδιότητες του χρηματο-οικονομικού Επιτρόπου ώστε να περιλαμβάνει τη διαχείριση διαδικασιών διαμεσολάβησης για αναδιάρθρωση των πιστωτικών διευκολύνσεων φυσικών και νομικών προσώπων με υποθήκη την κύρια κατοικία για τις οποίες ο οφειλέτης αδυνατεί να αποπληρώσει και που χρήζουν αναδιάρθρωσης με βάση τη σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Το κόστος του διορισμού θα αναλαμβάνει κατά 80% (400 ευρώ) η τράπεζα και κατά 20% (100 ευρώ) ο πελάτης.
Με την τροποποίηση του σχετικού νόμου, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα μπορεί να διορίζει διαμεσολαβητή που είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΚΕΒΕ με στόχο να διευκολύνει τα δύο μέλη να βρουν κοινά αποδεκτή λύση. Ο διαμεσολαβητής δεν θα προβαίνει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις ή προτάσεις αλλά ο ρόλος του θα είναι  καθαρά για διευκόλυνση της όλης διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαμεσολαβητές θα τύχουν πρόσθετης εκπαίδευσης ώστε να αποκτήσουν σχετική εξειδίκευση.
Η αρχική αίτηση του δανειζόμενου προς τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο θα έχει κόστος 20 ευρώ.
Σε περίπτωση που ο δανειζόμενος δεν είναι ικανοποιημένος από την τελική πρόταση που θα του γίνει, θα μπορεί να προσφύγει στην επιτροπή επίλυσης διαφορών που διατηρεί το κάθε ίδρυμα. Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή που ο Επίτροπος διορίζει διαμεσολαβητή δεν πρέπει να ξεπερνά τον ένα μήνα κατά την οποία θα πρέπει να γίνεται η διαμεσολάβηση και να υποβάλλεται η τελική πρόταση.
Προφανώς του διάστημα του ενός μηνός βάζει πολλή πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεδομένου και του όγκου αιτήσεων που αναμένεται να υποβληθούν.
Πάντως, ο δανειστής δεν μπορεί να ζητήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία αν έχει ήδη αρχίσει δικαστική διαδικασία ή έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση εκποίησης ακινήτου. Παράλληλα, το τραπεζικό ίδρυμα δεν μπορεί να ξεκινήσει δικαστική διαδικασία για εκποίηση ακινήτου για όσο διάστημα τρέχει η διαδικασία διαμεσολάβησης.
Για διαμεσολάβηση μπορούν να προσφύγουν αιτητές με υπόλοιπο δανείου για κύρια κατοικία μέχρι 350χιλ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει και την υποθήκη κύριας κατοικίας με σκοπό τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Analytics Alternative